logo1

Šta da očekujem kada stavim fiksni ortodontski aparat?

Ortodontska terapija predstavlja terapiju nepravilnog položaja zuba u zubnim nizovima. Terapija fiksnim ortodontskim aparatom se sprovodi kod pacijenata koji su navršili 18 godina i kod kojih je rast i razvoj korjenova svih zuba u potpunosti završen. Ortodontski aparat funkcioniše na primcipu djelovanja jaknih sila koje proizvode lukovi različitih debljima, postavljeni između bravica koje su zalijepljene na površinama zuba.

Nepravilan položaj zuba nije samo estetski problem. Disharmonija i loš raspored dovode do ozbiljnih funkcionalnih problema. Sile žvakanja, koje su izrazito jake, ne raspoređuju se ravnomjerno, odnosno prenose se na nekim od zuba manje a na nekim više i zato strada potporni aparat zuba. Vrlo je bitno što ranije moguće početi s terapijom fiksnim aparatom, kako bi se posljedice spriječile u najvećoj mogućoj mjeri.

Proteza

Prije postavke aparatića, važno je da ortodont uradi sve potrebne analize. Rade se ortopan snimci, profilni snimak glave, te analize na modelima izrađenim poslije uzimanja otisaka. Ovim dijagnostičkim postupcima utvrđuje se tip i stepen nepravilnosti ali i donosi konačna odluka da li je ortodontski problem uopšte moguće riješiti ortodontskim aparatom ili je potrebno uključiti i hirurgiju. Neki od najvažnijih preduslova za početak ortodotske terapije jesu da zubi budu bez karijesa i naslaga, zubni kamenac treba biti eliminisan, stanje sluznice u fiziološkim granicama, a oralna higijena na visokom nivou. Pacijenta treba pripremiti na terapiju koja obično ne traje kraće od godinu i po dana. Potrebno je podići svijest o važnosti redovnih kontrola, svakodnevne detaljne higijene ali i redovno motivisati pacijenta za brigu o oralnom zdravlju.

Nakon postavljanja ortodontskog aparata, oralna higijena se mora podići na viši i detaljniji nivo. Pacijenti treba da shvate da aparat koji je fiksiran za zube predstavlja izvrsnu sredinu za nakupljanje bakterija. Bravice, lukovi i prstenovi aparatića su idealno mjesto za nakupljanje zubnog plaka, koji se u takvim uslovima nakuplja u mnogo većoj mjeri. Mjesta na zubima na koje se lijepe bravice, odnosno glatke površine zuba, do tada su bila karijes imuna mjesta koja su izložena samočišćenju i uticaju pljuvačke koja spira naslage sa ovih površina zuba. Međutim, nakon postavljana bravica na ova mjesta, ona postaju upravo suprotno, idealna površina za nakupljanje bakterija.

Pacijent treba biti upućen da će sada osim obične četkice morati da koristi i interdentalne, ali i single četkice koje čiste područje oko bravica. Takođe, vrlo je važno pacijentu napomenuti da se zubi ne trebaju četkati odmah nakon jela. Naime, nakon jela, u usnoj duplji se stvaraju kiseline, koje bi se neposrednim četkanjem nakon obroka samo dodatno utisnule u zubnu gleđ. Zato je dovoljno zube nakon jela isprati vodom i otkloniti krupne ostatke hrane, te kasnije ne zaboraviti sprovesti detaljnu higijenu, nakon što se usna šupljina vrati u stanje svoje normalne pH vrijednosti, što je oko pola sata do sat vremena nakon obroka.

Pacijenta treba informisati i o prvim danima neposredno nakon postavljanja aparata. Očekivano je i normalno da se prvih dana javlja jak bol zuba, što je posljedica djelovanja jakih sila koje proizvode bravice i lukovi, a na koje zubi nisu naviknuti. Navikavanje na aparat je brzo. U prosjeku je potrebno deset dana da se pacijent navikne kako na prisustvo aparata tako i na redovnu higijenu. Prvih dana terapije savjetuje se mekana i kašasta hrana koja ne zahtijeva puno žvakanja, kako se bolovi ne bi još više provocirali. U toku terapije, pacijenta treba savjetovati da ne odgriza hranu. Tvrdo voće poput jabuke, kruške i sličnih namirnica mogu dovesti do odljepljivanja bravice sa zuba i spadanja luka. Ukoliko se to i desi, potrebno je da se pacijent javi na kontrolu gdje će ortodont vrlo brzo bravicu vratiti na mjesto.

Redovne kontrole su vrlo važne. Mjesečnim kontrolama se postiže da ortodont ima stalni uvid u napredak terapije, mijenjaju se gumice na bravicama, ali to predstavlja i izvrsnu priliku da se pacijent dodatno motiviše oko bolje oralne higijene usne duplje, koja je u ovom periodu itrazito važna. Fiksni aparat zahtijeva najviši nivo higijene kako bi se izbjegla pojava karijesa i bakterijskih infekcija, čiji je procenat pojave u periodu nošenja aparata značajno viši.

Ova terapija je možda i najduža u stomatologiji, ali rezultat koji se dobije na kraju je neprocjenjiv, kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Ravnomjerno raspoređene sile i pravilan položaj zuba su preduslov za normalno funkcionisanje viličnog zgloba i kompletne usne šupljine.

Pisali smo i o tome zašto je RTG snimak važan.

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas