Oralna hirurgija

Hirurško vađenje zuba

Već na sam spomen ovog imena, ne bude ti prijatno zar ne? Već zamišljaš zvuk mašine, neugodan bol i krv. Znam da ti nije lako, ali vidi jednu stvar. Svjestan sam da je jedan od problema koje najčešće primjetim kod svojih pacijenata, strah od samog dolaska kod stomatologa. Bez obzira da li se radi o starijim ili mlađim ljudima, muškarcima ili ženama, vrlo je mali broj onih koji se barem jednom u životu nisu susreli sa ovim strahom. A posebno kada pričamo o nečemu kao što je oralna hirurgija.

Nemoj da brineš. Sasvim je normalno da imaš ovaj neugodan osjećaj. Pa mi smo svi ljudi i to je sve potpuno normalno. Ne treba da se stidiš to reći, jer mnogo je veći broj onih koji osjećaju isto ono što i ti osjećaš, nego onih koji hrabro i uzdignutih ramena ušetaju u ordinaciju. Ono čega ipak moraš da budeš svjestan, jeste da ne smiješ dopustiti da te taj strah, natjera da prestaneš sa dolascima na preglede i da ukoliko imaš potrebe za određenim hirurškim tretmanom njega odgađaš, jer će se vremenom tvoje oralno zdravlje sve više pogoršavati, a posjete stomatologu postajati još traumatičnije i neprijatnije.

Sa moje strane, obećavam ti da ću se zaista potruditi da se osjećaš prijatno. Da ću u svakom trenutku pričati sa tobom i nastojati da se osjećaš ugodno. Možemo pustiti muziku koju želiš da ti bude lakše. Možemo i zapjevati ako treba. A imam i par viceva u rukavu, kada bude najgore.  Čak sam i uklonio onaj neugodni miris koje ljude obično odvraća već sa vrata. Vidjećeš o čemu se radi.

Oralna hirurgija – par stvari koje treba da znaš

Nekada je u usnoj duplji potrebno izvršiti određene hirurške zahvate i tada se u terapiju uključuje oralni hirurg. U oralnoj sredini moguće je izvoditi različite zahvate, a neki od najčešćih jesu hirurška ekstrakcija, ekstrakcija impaktiranog umnjaka, apikotomija, augumentacija kosti, frenulektomija i pretprotetska priprema grebena. Danas je hirurgija potpuno bezbolna. Primjenom anestetka svaki zahvat je moguće izvesti što ugodnije i bezbolnije za pacijenta. Nakon svakodnevnih oralno hirurških zahvata pacijent se rednovnim obavezama može vratiti vrlo brzo što ne zahtijeva odlaganje svakodnevnih aktivnosti.

Ekstrakcija zuba je intervencija koja se obavlja kada zub nije moguće endodontiski spasiti (liječiti). Kada je zub toliko razoren karijesom ili je previše dugo otvoren pa je omogućen stalan pristup bakterijama, takav zub se smatra indikovanim za ekstrakciju. Takođe, ekstrakcija podrazumijeva i uklanjanje ostataka zuba, poput korjenova ili preostalih zidova zuba.

Ekstrakcija impaktiranih zuba

Imaktirani zubi su najčešće treći molari, odnosno umnjaci. Vrlo često, zbog nedostatka prostora u vilici, umnjaci rastu horizontalno, što dovodi do niza problema. Moguće je da se cijeli zubni niz pomjeri pod uticajem sile koju umnjak proizvodi, ali je isto tako moguće da se razvije karijes na sedmici zbog stalnom pritiska I nemogućnosti dobre higijene. Tada je najbolje pacijenta uputiti na pregled kod oralnog hirurga koi će pregledom utvrditi da li je umnjak za vađenje ili ipak postoji prostor da nikne. Moguće je i hirurški zubu napraviti mjesta da izaste, stručno nazvano dentalna cirkumcizija. Intervencija je bezbolna zbog upotrebe anestezije, a izvodi je doktor specijalista.

Frenulektomija je jednostavan zahvat presijecanja frenuluma jezika, kako bi se omogućio normalan izgovor nekih glasova, najčešće slova R, koji nisu bili mogući zbog kratkog frenuluma. Intervencija je bezbolna i kratka.

Apikotomija korjena je uklanjanje vrha korjena zuba hirurškim putem, ukoliko se na vrhu nalazi veliki proces ili se infekcija javlja uprokos liječenju zuba. Najčešće se izvodi na jednokorjenim zubima. Važno je napomenuti da su ovakvi zubi slabiji nosači za neke buduće protetske radove, pa je vežno dobro isplanirati terapiju.

Pretprotetska priprema grebena i augumentacija kosti su intervencije koje se sprovode prije protetske rehabilitacije, ukoliko nedostaje dio alveolarnog grebena ili se tokom dugog niza godina bez zuba resorbovao, a neophodan je za izradu nadoknade, ili kada nedostaje dio kosti a potreban je za ugradnju implantata. Intervencije su takođe bezbolne i brze.

U stomatološkoj ordinaciji Dr.Bojan smještenoj u samom centru Banjaluke, zajedno sa timom iskusnih i ambicioznih stučnjaka koji, radimo sve da omogućimo tebi bezbolne zahvate u maksimalno kratkom vremenu i sve to uz brz oporavak. Uz to, bitno je napomenuti da naše stručno osoblje i prije svega oralni hirurg svoje pacijente nadgleda i prati tvoje liječenje i oporavak, daje konkretne upute, lijekove i stručne savjete kako bi i postoperativno vrijeme do vremena zacjeljenja prošlo što brže i bezbolnije.

Ukoliko imaš pitanja, piši mi u inbox ili zakažite besplatan pregled već danas.

Oralna hirurgija i zahvati nisu bauk.

Rezervišite pregled

Dostupni smo za Vas svakim radnim danom od 10:00 do 18:00 i subotom – po dogovoru.

Molimo zakažite pregled ili postavite pitanje, a naše ljubazno osoblje će Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

 

Sve usluge

Dr Bojan
5.0
Based on 17 reviews
powered by Google
MikiMiki
20:34 11 May 21
Ono sto me je lično oduševilo kod Dr Bojana jeste njegova posvećenost pacijentu, strpljivost . U ordinaciji Dr Bojan niste samo jos jedan pacijent u nizu , tu je da sa vama razgovara , sasluša vaš problem te vam pomogne na najbolji način .Svaka preporuka, posebno ko se plasi stomatologa, jer ovo je mjesto gdje nestaje svaki strah .Poslije prvog odlaska kod Dr Bojana, svaki iduci put ćete dolaziti bez straha a odlaziti sa osmjehom na licu !!!
tina tinictina tinic
11:06 19 Mar 21
Antonija je prezadovoljna i sa osmjehom izašla iz ordinacije dr.Bojan...svaka pohvala i preporuka na radu,trudu i strpljenju...Hvala doktoru i ljubaznoj sestri na svemu...kćerka je isto prezadovoljna izasla iz ordinacije nakon skidanja aparatića za zube,veliko hvala😁😁😁
Borislav StankovićBorislav Stanković
22:11 26 Nov 20
Sve pohvale za doktora Bojana, a i za njegov rad. 👍
Milan ĐurićMilan Đurić
07:25 21 Aug 19
Vrhunska usluga, profesionalno osoblje, sve pohvale i topla preporuka!
Aleksandar PetrovićAleksandar Petrović
06:36 09 Aug 19
Bio sam u Banjoj Luci samo za vikend i pukao mi je zub, prednji. Doktor Bojan me je spasio! Nazvao sam ga u subotu, otvorio je ordinaciju zbog mene, napravio zub i spasio vikend! Sve preporuke!
js_loader

Radno vrijeme

Ponedeljak - petak: 10:00 - 18:00

Subotom - po dogovoru