logo1

Hirurško vađenje zuba (alveotomija) – VODIČ

Alveotomija predstavlja hirurško vađenje zuba koji su impaktirani, i to najčešće umnjaka. Impaktiran umnjak znači da je zub prosto rečeno zarobljen u kosti, raste na pogrešnu stranu i vrši pritisak na susjedne zube. Takav zub još uvijek nije kompletno nikao, ili je djelimično nikao. Postoji nekoliko razloga zašto umnjak ne može da nikne. Vrlo je moguće da je pacijent prethodno bio tretiran ortodontski a da se nisu preventivno izvadili umnjaci, što dovodi do niza problema ukoliko takvi umnjaci nekada kasnije tokom života počnu izrastati.

Još jedan od razloga je taj da su češće impaktirani donji umnjaci nego gornji, zbog kompaktinije i jače strukture donje vilice. U ovim situacijama kao jedino terapijsko rješenje u obzir dolazi alveotomija, oodnosno hirurško vađenje zuba. Ova intervencija ne boli. Danas sve stomatološke intervencije mogu biti potpuno bezbolne, a naročito one hirurške. I ova se izvodi u lokalnoj anesteziji, tako da pacijent ne osjeti nikakav bol.

Umnjak koji je zarobljen u vilici donosi mnogo lošeg za oralno zdravlje u cjelini, pa ih je zato vrlo važno izvaditi. Kao prvo, pacijent koji ima impaktiran umnjak najčešće jako otiče i ima jake bolove. To ga sprječava da učestvuje u svakodnevnim aktivnostima, ometa dnevni rad ali i stvara jake bolove noću. Impaktiran umnjak pritišće susjedne zube, što dovodi do karijesa zuba pored, ali i kompletnog pomijeranja zubnog niza prema napred, pa dolazi do tjeskobe jer zubi nemaju prostora za smještaj u vilici. Takođe, dovodi do problema sa zglobom.

Hirurško vađenje zuba

Otvaranje usta je otežano, ponekad čak i onemogućeno, što otežava govor i ishranu. Oko zuba koji je djelimično izrastao, stvara se džep i nakuplja se hrana i dolazi do ubrzanog stvaranja zubnog plaka. Ovo dovodi do čestih upala kako zuba, tako i okolnog mekog tkiva. Simptomi koje pacijent ima jesu oticanje, crvenilo desni oko zuba i jaki bolovi. Vrlo je važno ovakav zub odstraniti, jer simptomi neće prestati dok se ne otkloni uzrok. Postoji mogućnost da se upala proširi na kost, te da tako dođe do joše većeg problema. Zato je vrlo važno na vrijeme reagovati.

Stomatolog postavlja dijagnozu vrlo jednostavno, kliničkim pregledom i analizom RTG snimka. Pacijent se žali na jake bolove, otežano otvaranje usta, otok i zaostajanje hrane oko zuba. Moguće je uraditi i 3D snimak te tako još jasnije potvrditi postavljenu dijagnozu. Moguće je da umnjak bude postavljen u različitim položajima, od onog vrlo malo nagnutog ili rotiranog, pa sve do horizontalnog.

Alveotomija se radi u lokalnoj anesteziji, i danas je rutinska operacija. Kliještima i polugama se izbacuje zub iz alveole, i po potrebi separira borerima. S obzirom da je ovo hirurška intervencija, postavljaju se šavovi na ranu, koje stomatolog izvadi nakon desetak dana. Poenta cijele operacije je da se oslobodio dio kosti koji pokriva neiznikao zub i da se takav zub izvadi.

Oporavak nakon vađenja

Oporavak poslije alveotomije je vrlo jednostavan i pacijenti ga lako podnose. Prvih par dana se može javiti otok i bol rane, ali on se povlači u vrlo kratkom periodu, i pacijent vrlo brzo osjeti olakšanje i prestanak prethodnih tegoba. Bol i otok su normalni simptomi poslije ovakve operacije. Oni se rješavaju analgeticima (lijekovi protiv bolova) a vrlo često se propisuju i antibiotici kako bi pacijent bio potpuno zaštićen od infekcije. Izbjegava se jako četkanje u području ušivene rane, ali to ne znači da se ne treba održavati oralna higijena. Pacijentu se savjetuje da mekom četkicom lagano prelazi preko rane ili štapićem za uši otkloni ostatke hrane koji su se nakupili. Stomatolog obično preporuči i hladne obloge spolja. One se drže do maksimalno 10 minuta u kontinuitetu, nakon čega se pravi pauza, pa se ponovo nakon određenog vremena stavljaju na obraz.

Alveotomiju je vrlo važno uraditi kada se za njom ukaže potreba. To je intervencija koja spašava susjedne zube od propadanja usljed nastanka karijesa pod uticajem pritiska, sprječava pomjeranje zubnog niza i pojavu tjeskobe i u frontu i bočno, a pacijenta oslobađa velike boli u predjelu zgloba i omogućava normalan govor i svakodnevni život. Ovo je rutinska operacija koja se svakodnevno izvodi u stomatološkoj praksi.

I to bi bilo to kada je u pitanju hirurško vađenje zuba. Za sva pitanja koja možda imaš, slobodno mi piši i zakaži besplatan pregled.

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas