Stomatološka protetika

Stomatološka protetika

Protetika je grana stomatologije koja zahtijeva predan i individualni pristup ka svakom pacijentu ponaosob, kako bi se dobio fantastičan rezultat kako u pogledu estetike, tako i funkcionalnosti i morfologije, koja je jako bitna za pravilan odnos gornje i donje vilice.

Zakažite termin za besplatan stomatološki pregled pozivom na broj telefona/Viber: 065 829 151 ili klikom na ovaj link.

Kada birate terapeuta za bilo koju stomatološku intervenciju, a naročito za izradu protetskog rada, birajte stručne, iskusne i prije svega predane doktore, koji će dati sve od sebe da ne zablista samo vaš osmijeh, već i samopouzdanje. Kada nedostaje jedan ili nekoliko zuba, oštećeni su ili zahvaćeni karijesom, potrebno ih je nadoknaditi, ne samo kako bi se postigla estetika, već kako kako bi se spriječio i gubitak njihove funkcije i odnos vilica doveo u harmoničan odnos.

Kako može doći do gubitka zuba?

– genetski nedostatak zuba

– trauma

– bolesti zuba (karijes, zapaljenje živca, parodontoza… )

– mehaničko oštećenje

Problem nedostatka jednog, nekoliko ili pak svih zuba možete riješiti veoma lako u periodu od 5-10 dana. Nedostatak zuba pored toga što je vidljivi estetski problem, on može biti i komplikovan funkcionalan i zdravstveni problem. Vremenom dolazi do preopterećenja susjednih zuba, njihovog naginjanja u prazan prostor, kao I “isplivavanje” zuba suprotne vilice. Ukoliko vam nedostaju svi zubi, a problem bezubosti zanemarujete duže vreme, dolazi do problema sa varenjem hrane, oštećenja
viličnog zgloba i gubitka simetrije i srazmernosti lica.

Kako se mogu nadoknaditi / restaurisati zubi?

Najzdraviji, najbolji i najljepši način za nadoknadu izgubljenih zuba jeste cirkon keramika. Krunice od ovog materijala imitiraju prirodan zub – cirkon keramika je translucentna, dopušta prolazak svjetlosti, što omogućava da Vaš osmijeh izgleda blistavo i prirodno. Veliki izbor boja koji je na raspolaganju, uklopiće se u svaku nijansu tena, a kada izrađujemo krunice, uvijek se vodimo individualnim pristupom, gdje svakog pacijenta gledamo ponaosob i na taj način obijamo najbolji rezultat.

Zašto je cirkon najbolji izbor?

Cirkon je bikompatibilan materijal. To znači da ga desni i usna šupljina prihvataju kao prirodan zub, tako da nema alergijskih reakcija, odbacivanja niti bilo kakvih neželjenih posljedica. Kada birate nadoknade, najbolje što možete izabrati za vaše zdravlje jeste upravo ovaj materijal – dugorajan, izdržljiv i prije svega estetski savršen.

 

Da li se sa cirkon keramikom može javiti tamno prebojeni rub u desni?

 

Ne! cirkon je izrađen od potpuno istog materijala u svakom dijelu krunice, i nema primjese metala ili bilo kakvog drugog tamno bojenog materijala. Stoga, nije moguće da cirkon krunice daju tamnu prebojenost nakon određenog vremena, kao što se to može desiti sa metalkeramikom, i zato je cirkon, pored svih ostalih osobina koje ima, najbolji materijal koji možete izabrati za sebe.

 

Viniri/fasete

 

Kada ne želite da brusite cijeli zub, ili to jednostavno nije potrebno, a opet niste zadovoljni sa izgledom, položajem, bojom ili oblikom vaših zuba, rješenje za vas su keramički viniri ili fasete. Keramički viniri su tanke ljuspice koje pokrivaju zub. Ove nadoknade se izrađuju od potpuno istog materijala kao i pune krunice, tako da su im gore navedene osobine identične, a jedina razlika je mjesto gdje se nalaze – viniri se postavljaju na prednju i malo donje stranu zuba, bez zahvatanja zadnje površine, što daje odličan estetski rezultat bez kompletnog brušenja zuba.

Vaš termin za besplatan stomatološki pregled možete da zakažete pozivom na broj telefona/Viber: 065 829 151 ili klikom na ovaj link.

Metalokeramičke krunice

Iako estetski ne tako prihvatljive kao cirkon keramičke krunice, metalokeramičke krunice se mogu pohvaliti izuzetnom čvrstoćom i otpornošću, a napredak materijala zadnjih godina je doveo do toga da i ova vrsta krunica može izgledati sjajno i dati vrhunski estetski rezultat. Ove krunice su izrađene iz dva dijela – metalne osnove i keramike koja se nanosi preko metala. Metal se u potpunosti prekriva tako da nije vidljiv i zubi imaju svoju boju koju ste odabrali u konsultaciji sa vašim doktorom. Naša ambulanta radi samo sa keramikama i ostalim materijalom vrhunskog kvaliteta, a kako izrazito pazimo da svaki naš rad bude vrhunski, svakom pacijentu pristupamo individualno i pratimo Vaše želje i potrebe.

Parcijalne vizil proteze sa “atačmenima”

Kada imate nekoliko svojih, preostalih zdravih zuba, a neki Vam nedostaju, doktor može da Vam predloži izradu parcijalne vizil proteze. To je nadoknada koja se veže za preostale prirodne zube, atačmen vezom, koja je ugodna, udobna za nošenje i u ustima je ne osjetite.

 

Ove proteze su još poznate i kao “proteze na klik”. Samo ime im kaže da se “na klik” uklapaju na ostale zube, što daje maksimalan komfor. Atačmeni su precizni, mali elementi koji služe za povezivanje proteze i zuba. Spajanjem ova dva dijela, dobijamo jednu cjelinu, nevidljivu u ustima, tako da možete bezbrižno široko da se smijete. Ove nadoknade su ugodne za nošenje i funkcionalno savršene jer su nadoknađeni svi izgubljeni zubi.

 

Totalne proteze

 

Kada nedostaju svi zubi, vrlo je važno da se nadokande kako bi se vratila izgubljena funkcija žvakanja, govora i gutanja. Nedostatak zuba uveliko utiče na probavni sistem, jer nedovoljno sažvakani zalogaji mogu dovesti do oboljenja crijeva i želuca. Totalne proteze se izrađuju od akrilata, i potreban je određeni period navikavanja na njihovo nošenje. Svakako bolje, doživotno i maksimalno komforno rješenje predstavlja ugradnja implantata koja će nositi zubnu nadoknadu, bez neugodnog osjećaja i potpuno prirodno.

 

Koliko je potrebno vremena da se uradi jedan protetski rad?

 

Svi protetski radovi se izrađuju u kratkom roku, od 5 do 10 dana, u zavisnosti od obima rada. Svaki korak u izradi prolazimo zajedno sa pacijentom, slušamo sugestije, Vaše želje i prijedloge, što nam je izuzetno bitno, jer je naš cilj da iz ambulante izađete zadovoljni sa svojim novim osmijehom.

 

Za naše klijente izrađujemo sve vrste krunica, mostova i proteza isključivo od materijala vrhunskog kvaliteta i koristeći najnovije tehnike izrade.

I to bi bilo to kada je u pitanju stomatološka protetika. Ako imaš bilo kakvih nedoumica ili pitanja na koja nisi našao odgovor, piši mi u komentar ili se naruči na besplatan pregled već danas.

 

Rezervišite pregled

Dostupni smo za Vas svakim radnim danom od 10:00 do 18:00 i subotom – po dogovoru.

Molimo zakažite pregled ili postavite pitanje, a naše ljubazno osoblje će Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

 

Sve usluge

Dr Bojan
5.0
Based on 17 reviews
powered by Google
MikiMiki
20:34 11 May 21
Ono sto me je lično oduševilo kod Dr Bojana jeste njegova posvećenost pacijentu, strpljivost . U ordinaciji Dr Bojan niste samo jos jedan pacijent u nizu , tu je da sa vama razgovara , sasluša vaš problem te vam pomogne na najbolji način .Svaka preporuka, posebno ko se plasi stomatologa, jer ovo je mjesto gdje nestaje svaki strah .Poslije prvog odlaska kod Dr Bojana, svaki iduci put ćete dolaziti bez straha a odlaziti sa osmjehom na licu !!!
tina tinictina tinic
11:06 19 Mar 21
Antonija je prezadovoljna i sa osmjehom izašla iz ordinacije dr.Bojan...svaka pohvala i preporuka na radu,trudu i strpljenju...Hvala doktoru i ljubaznoj sestri na svemu...kćerka je isto prezadovoljna izasla iz ordinacije nakon skidanja aparatića za zube,veliko hvala😁😁😁
Borislav StankovićBorislav Stanković
22:11 26 Nov 20
Sve pohvale za doktora Bojana, a i za njegov rad. 👍
Milan ĐurićMilan Đurić
07:25 21 Aug 19
Vrhunska usluga, profesionalno osoblje, sve pohvale i topla preporuka!
Aleksandar PetrovićAleksandar Petrović
06:36 09 Aug 19
Bio sam u Banjoj Luci samo za vikend i pukao mi je zub, prednji. Doktor Bojan me je spasio! Nazvao sam ga u subotu, otvorio je ordinaciju zbog mene, napravio zub i spasio vikend! Sve preporuke!
js_loader

Radno vrijeme

Ponedeljak - petak: 10:00 - 18:00

Subotom - po dogovoru