logo1

Šta je karijes, kako nastaje i kako ga spriječiti?

U ovom tekstu govorićemo baš o ove tri stvari. Šta je ova bolest, kako nastaje, te šta ti možeš uraditi da je spriječiš.

 

Šta je karijes?

 

Karijes je bez dileme jedna od najraširenijih bolesti današnjice. Smatra se čak da 90% svjetske populacije boluje od njega, a gotovo da nema osobe koja barem jednom tokom svog života nije imala neki vid karijesa.

Karijes najkraće rečeno predstavlja oštećenje tvrdih zubnih tkiva, odnosno dentina. Gotovo uvijek počinje na površini zuba i to razgradnjom cakline, te zatim prodire u dubinu i širinu zahvaćajući ostale strukture zubnog tkiva.

 

Kako nastaje karijes?

 

Glavni krivac za stvaranje karijesa su bakterije, ali tu si i neke druge stvari poput kiselina i ugljenohidrata. Naime, bakterije iz usne šupljine se nakupljaju na caklinskoj površini zuba i formiraju bakterijski sloj koji se naziva plak. Te bakterije razgrađuju ugljikohidrate pri čemu nastaju kiseline koje počinju nagrizati caklinu i prodirati sve dublje u zubno tkivo ispod cakline i dentina. Zbog oštećene zubne cakline, zubi gube kalcij i fosfor, dva najvažnija minerala od kojih su građeni. Tako počinje proces kvarenja, odnosno oštećenja zubi što dugoročno dovodi do karijesa.

 

Ono što je važno znati je da se karijes obično stvara u malim udubljenjima  zadnjih zuba, između zubi te na ostalim mjestima koja se nedovoljno i otežano čiste.

 

Kako spriječiti nastanak karijesa?

šta je karijes

Ubjedljivo najbolji i najjefikasniji način su pravilna, ali i redovna oralna higijena, kao i zdrava ishrana. Ona puna vitamina i minerala. Ništa bez njih. Već samo pisao o tome koliko često prati zube, (LINKOVATI TEKST), kao i tome kako se hraniti da bismo sačuvali naše zube. Ako vodiš računa o ovim stvarima, velike su šanse da će te karije zaobići, a ako uz sve to, ubaciš i posjetu stomatologu barem jednom u pola godine, možeš biti miran. Ti imaš zdrave zube. Svaka čast.

 

Prevencija je najbolji lijek, ne samo kada su zubi u pitanju, a uz svega nekoliko minuta dnevno, uštedićeš i mnogo novca sutra.

Ako sumnjaš da imaš karijes, najbolje zakaži pregled što prije, kako bismo ga na vrijeme uklonili dok ne bude kasno ili ne daj Bože, zub dođe u fazu da se mora vaditi.

 

Piši mi ako te još nešto zanima.

 

P.S. Pisali smo i o bolu u zubima i razlozima zbog kojih se javlja.

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas