logo1

Kako prati zube sa fiksnim aparatićem? (Savjeti)

Zanima te kako prati zube sa fiksnim aparatićem? Imaš određene probleme koji se javljaju prilikom pranja? Već sam pisao o nekim od osnovnih predrasuda vezanim za fiksne aparate, a u ovom tekstu želim da ti pokažem kako održavati higijenu zuba dok nosiš aparatić i sa tobom podijelim još neke savjete za koje mislim da će ti biti od koristi. Savjete koje će ti pomoći da potpuno bezbolno i bez ikakvih problema, prebrodiš nošenje fiksnog aparata za zube i sačuvaš lijep osmijeh.

Kako prati zube sa fiksnim aparatićem

 

Kako prati zube sa fiksnim aparatićem – Savjeti i preporuke

 

Da bi se pravilno održavala oralna higijena tokom nošenja fiksnog aparatića, biće ti potrebne sljedeće stvari:

 

  • adekvatna pasta za zube
  • četkica sa mekanim vlaknima 
  • četkica sa snopom
  • konac za zube
  • tekućina za ispiranje usta

 

Za početak, treba ti pasta koja u sebi sadrži fluor i koja nije previše agresivna. Moja preporuka može biti ova pasta. Ovu pastu možeš da koristiš i kada skineš fiksni aparatić, jer pozitivno utiče i na čuvanje tvojih desni. Četkica obavezno da bude mekša, sa zaobljenim vlaknima. Zube slobodno peri i preko žice i ne boj se da će spasti. Naravno, to ne znači da treba da previše jako pritišćeš žicu. Normalnom snagom masiraj zube oko svih djelova žice.

 

Ne zaboravi i jezik.

 

Obrati pažnju i na rub desni, jer je to jako osjetljivo područje koje se često zapostavlja kod čišćenja zuba. Ugradnjom fiksnog aparatića, rub desni je teže dostupan za čišćenje, ali neka te to ne brine. Samo pažljivo i lagano peri zube mekanom četkicom i dobar si. Ponekad ovo zahtjeva više vremena, ali budi strpljiv i lagano.

 

Još nešto.

 

Važno je da znaš da ćeš četkicu morati češće menjati, jer će se zbog gruboće žice brže istrošiti. Pisali smo već o tome koju četkicu odabrati za sebe.

 

Ako nisi zadovoljan rezultatom čišćenja običnom četkicom, možeš uzeti i četkicu sa snopom, koja se sastoji od jednog snopa vlakana i zbog svoje veličine odlična je za čišćenje malih prostora između žice. Ova četkica će sigurno pomoći kako bi se odstranili svi zaostali ostaci hranespriječila pojava karijesa na teško dostupnim mjestima.

snopičasta četkica

 

Konac za zube logičan je korak u higijeni zuba, ali za fiksni aparatić ti je potreban specijalan konac za aparatiće – ono što volim da zovem superkonac. Glavna razlika je što je on dosta deblji od klasičnog koji ne bi izdržao pod pritiskom žice, a služi za poliranje površine zuba i ostalih teško dostupnih mjesta.

 

Na kraju, ispreri zube vodom za ispiranje, kako bi uklonio bakterije koje su eventualno ostale. Obrati samo pažnju da kupiš vodu sa najmanjom koncentracijom antiseptika, jer je tako možeš koristiti svakodnevno. Ovo neka ti bude i rutina i zdrava navika koju ćeš primijenjivati čak i nakon skidanja proteze, jer ćeš sa njom sasvim sigurno smanjiti rizik od stvaranja karijesa, a imaćeš prijatan i ugodan dah, te biti privlačniji drugima.

 

 

Šta još vrijedi znati?

 

Zna se desiti da tokom nošenja fiksnog aparatića dođe i do iritacije. Ukoliko se ovo desi, kao odlično prirodno rješenje pokazao se čaj od kadulje, uz koji možeš koristiti i određenu kremu za umirivanje. Svakoga jutra nakon što ustaneš, napravi si jednu šolju ovoga čaja, kako bi ublažio neugodnosti koje imaš.

 

I znaš šta?

 

Budi strpljiv. Nošenje aparatića zna biti mučno, ali to je period koji ne traje dugo, a redovna higijena je u ovom periodu potrebnija nego ikada. Posveti nekoliko minuta svaki dan svom zdravlju.

 

Nemaš ništa vrijednije od njega na ovom svijetu.

 

I to bi bilo to što se tiče ovog teksta u kome sam nastojao da ti pojasnim tehnike kako prati zube sa fiksnim aparatićem. Ako imaš bilo kakvih dodatnih pitanja vezanih za fiksni aparatić te želiš da se konsultujemo, zakaži besplatan pregled, pa ćemo zajedno pogledati o čemu se radi i kako ti možemo pomoći. Da li si do sada nosio fiksni aparatić i kakva su tvoja iskustva? Piši mi u komentar, zanima me tvoje mišljenje.

Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas