logo1

Kako odabrati pravog stomatologa za sebe?

Svako od nas, tokom svog života, vjerovatno je izmijenio više stomatologa i tokom tog vremena, stekao različita iskustva. Neka su bila dobra, neka možda loša, ali su mu ona zajedno u mnogome pomogla da se odluči kod koga da ide kada jednog dana zub zaboli.

 

Da te pitam nešto.

 

Šta je to što to cijeniš kod svog zubara? Zbog čega si odabrao njega u odnosu na ostale i šta je to što ga razlikuje?

 

Ali ako još uvijek nemaš „svog stomatologa“, i nekako lutaš u potrazi za „onim pravim“, u ovom tekstu provešću te kroz neke stvari na koje bi trebao da obratiš pažnju kada naredni put posjetiš zubara. Stvari koje ti ja kao stomatolog, mogu lično iz iskustva preporučiti.

 

Idemo redom.

 

Stomatolog treba da ima vremena da priča sa tobom i posavjetuje te

Ako nekada dođeš u situaciju da osjetiš da stomatolog nema vremena da razgovara sa tobom i da si mu još samo jedan pacijent u nizu, bježi od njega. Nerijetko se dešava kod nas da određeni stomatolozi imaju veliki broj pacijenata koji se smijenjuju kao na traci. Naručiš se. Dođeš. On odradi svoje. Kraj priče baki. Na svako tvoje pitanje, dobijaš kratak odgovor koji ti daje signal da je vrijeme da pakuješ svoje stvari i ideš kući.

 

Ne mora značiti da će on svoj posao odratiti loše, ali zar nije lijep osjećaj kada neko istinski želi da sasluša tvoj problem i posavjetuje te? Da ti onako ljudski, predloži najbolje rješenje. Ako već daješ novac, imaš brate pravo da pitaš šta god želiš i osjećaš se poštovan.

 

Ti za njega nisi samo novac

Pored toga što tvoj stomatolog treba da ima vremena za tebe, bitan je i njegov stav prema tebi kao pacijentu. Ako si stalan pacijent i ako ideš kod njega, nije u redu da ti za svaki savjet izvlači novac ili da ti naplaćuje svaku sitnicu koju odradi. Zato traži zubara za kojeg vidiš da zaista brine o tvom zdravlju i da te ne gleda samo kroz svoj novčanik. Traži nekoga ko je ujedno i dobar čovjek i ko će zaista razumjeti problem koji imaš i ljudski se odnositi prema tebi.

 

Ne zna svaki stomatolog sve

Čak iako imaš svog stomatologa, ne mora značiti da će on uvijek imati najbolje rješenje za tvoj problem, koliko god iskusan ili dobar on bio. Ono što je jako bitno, je da tvoj stomatolog blisko sarađuje sa ostalim specijalistima iz različitih oblasti stomatologije. Znači, ako hoćeš da staviš fiksnu protezu, možda osoba kod koje ideš nije parodontolog, ali sarađuje sa jednim koji je odličan, pa će ga zovnuti da zajedno sjednete, srknete koju kaficu i popriča sa tobom.

 

Ne padaj na fore da jedan te isti čovjek vadi ciste, stavlja proteze, odlično izbjeljuje zube i još popravlja kvarove. Ovo su različite grane stomatologije, a za svaku od njih, postoje profesionalci.

 

Gledaj rezultate

Najbitnija stvar.

 

Ako su već prošle godine kako ti je neko popravljao zube, a oni i dalje odlični, plombe fino i uredno stoje, taj koji ti je radio to, on je tvoj čovjek. Čuvaj ga i ne puštaj. Vrlo je bitno da su radovi koje stomatolog odradi trajni, te da ne moraš svakih par mjeseci ići i ponovo nešto raditi. Em gubiš vrijeme, em novac. A vrijeme je novac. Nema ništa gore nego kad gubiš oboje, zar ne?

 

I to bi bilo to. Neki od osnovnih savjeta koje ti mogu dati kada se radi o izboru stomatolog kod kojeg treba da ideš. Ako imaš bilo kakvih pitanja i nedoumica, slobodno mi piši. Tu sam šta god ti treba.

 

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas