logo1

Šta je gangrena zuba? (uzroci, simptomi i liječenje)

Gangrena zuba je oboljenje zubne pulpe, odnosno zubnog živca, koje se najčešće javlja usljed progresivnog razaranja zubnog tkiva karijesom. Rjeđi razlog za nastanak oštećenja zubnih tkiva mogu biti hemijski, fizički, termički faktori, ali i netretirana trauma koja posljedično takođe može dovesti do odumiranja nerva i gangrene.

Gangrenozan zub je jednostavno rečeno mrtav zub. Gangrena se od nekroze razlikuje po tome što je gangrena praćena bakterijskom kontaminacijom i većom količinom raspadnutog tkiva. Može nastati prelaskom akutnog pulpitisa, odnosno intenzivnog i veoma bolnog stanja pulpe u hronični, a može od početka imati i hroničan tok, što je posljedica slabih nadražaja i izražene otpornosti pulpe i organizma u cjelini.

Simptomi gangrene zuba kod pacijenta nisu jako izraženi

Bolova nema, s obzirom da je živac mrtav i ne dolazi do povišenja intrapulparnog pritiska, ali se pacijent najčešće javlja zbog neugodnog zadaha, stalnog zapadanja hrane, i prisutnog sadržaja u ustima neugodnog ukusa. Neprijatan miris i ukus potiču od bakterija koje se nalaze u kanalima zuba. Kliničkim pregledom se obično uočava velika kariozna lezija, razoreno zubno tkivo, kanali su vrlo često otvoreni. Od pacijenta dobijamo informaciju da je plomba nekada davno ispala, da je trenutno stanje već duže vremena prisutno i slično. Preparacija zuba i brušenje ne bole.

Gangrena zuba može da perzistira neko vrijeme, a onda prelazi u hronični proces u kosti (apikalni parodontitis). Upala se širi sa vrha korjena zuba na kost, odnosno potporni aparat zuba, i to se jasno vidi na RTG snimku kao kružno rasvjetljenje oko vrha korjena. Do ovoga neće doći ukoliko se sprovode redovne kontrole. Stomatolog će blagovremeno uočiti karijes i sanirati ga u fazi kada je moguće da preparacija bude čak i potpuno bezbolna jer nije zahvatila nervne završetke. Gangrena zuba se isto tako može spriječiti, kao i bilo koje drugo dentalno oboljenje, samo je važno na vrijeme reagovati, odnosno ići na rednovne stomatoloke kontrole i pravilno održavati higijenu zuba i usne šupljine.

Da li je potrebno vađenje zuba kod gangrene?

Ukoliko ipak do gangrene ili apikalnog parodontitisa dođe, nije sve izgubljeno, zub se može spasiti, samo je potrebno vrijeme. Vađenje zuba je krajnja i nepoželjna opcija, jer je prirodan zub svakako uvijek vredniji od vještačkog. Iako se nekim pacijentima ovo čini kao najbolja opcija i olakšanje, trebate znati da nije tako.

Zub koji je bakterijski kontaminiran, zahtijeva dužu i intenzivniju terapiju, jer su bakterije zahvatile kanale i one se moraju u potpunosti ukloniti. Ukoliko ostane i najmanji ostatak bakterijskog tkiva, sigurno će kasnije doći do ponovne infekcije, jer su bakterije zatvorene u kanalu. Zub sa gangrenom zahtijeva internzivnu terapiju i dosta posjeta. Potrebno je često mijenjati uloške sa medikamentima koji djeluju baktericidno, vršiti obilno ispiranje kanala i široko ih obraditi. Nakon liječenja kanala korjenova, zub se definitivno zatvara ispunom (plombom) i na RTG snimku se može pratiti kako se dešava regeneracija kosti, odnosno kako proces na vrhu korjena postepeno nestaje. Potrebno je 8 do 12 mjeseci a nekada i više da se kost u potpunosti regeneriše.

RTG snimak i njegova važnost
Credits: http://elemens.ba

Terapija koja se radi na gangrenoznim zubima u cilju njihovog spašavanja i kasnijeg postavljanja ispuna ili retencionih kočića ukoliko je to potrebno, zove se endodontska terapija.

Lječenje gangrene zuba – Endodontska terapija

To je višefazna terapijska procedura u stomatologiji, koja za cilj ima da spasi zub koji ima oboljele kanale korjena, odnosno pulpu. Prolazi kroz više faza a sve u cilju da se kanali u potpunosti očiste od bakterija, adekvatno prošire, isperu i na kraju napune odgovarajućim materijalnom koji će hermetički zatvoriti prostor kanala i zajedno sa plombom na griznom dijelu zuba onemogućiti prodor bakterija i ponovni karijes.

Dvije faze bitne za terapiju gangrene se posebno ističu u endodontskoj terapiji, a to su obrada kanala i ispiranje.

Obrada se vrši posebnim instrumentima koji ulaze u kanal i prosto rečeno glačaju zidove i proširuju ga. Ispiranjem ovakvih kanala se otklanja sloj koji je sastrugan, eliminišu se bakterije i detritus te dobijamo čist, proširen kanal spreman za punjenje i kasniju definitivnu plombu.

Između ovih vaza, u kanale se stavljaju medikamenti koji imaju zadatak da djeluju na bakterije između dvije posjete stomatologu. Oni regenerišu zubno tkivo, eliminišu bakterije i omogućavaju lakšu obradu kanala i ispiranje, te dovode do uspješnog terapijskog ishoda. Gangrenozan zub će u velikom broju slučajeva kasnije zahtjevati ugradnju kočića, koji imaju potpornu ulogu, s obzirom da je vrlo vjerovatno velika količina zubne supstance razorena karioznim procesom i sama plomba bez nadoknade ne može to sama da podnese. Gangrenozan zub zahtjeva strpljenje pacijenta, ali vrijedi svakog dolaska, jer ništa nije vrijednije od prirodnog zuba, ukoliko se može spasiti.

Gangrena zuba kod djece

Zabluda je misliti da samo odrasli mogu da se suoče sa ovim problemom. S obzirom da je osnovni uzrok gangrene karijes, a znajući da je u današnje vrijeme, nažalost, sve veći broj djece ima barem nekoliko zuba zahvaćenim karijesom, oni brže propadaju te lakše dolazi do neželjenih infekcija. Ono što savjetujem svim roditeljima je da obrate pažnja na oralnu higijenu svoje djece te da rade na preventivi od karijesa. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, zar ne?

Gangrena zuba – savjeti za kraj

Bitno je shvatiti da je ovo vrlo ozbiljno i opasno stanje koje je potrebno što ranije tretirati. Svaka osoba može da se suoči sa ovim problemom danas, a pravilnom oralnom higijenom i redovnim posjetama stomatologu, učinićemo mnogo da spriječimo da dođe do ove faze. Računa trebaju obratiti žene u trudnoći, jer je ovo vrlo osjetljiv period za njih. Zbog razvoja djeteta u tijelu buduće majke dešavaju se promjene karakteristične za trudnoću. Jedan od tih je činjenica da su usta zbog pojačane cirkulacije bolje prokrvljena što desni čini crvenima, nabujalima i razmekšanima.

Preporuka je da žene tokom trudnoće jedu izbalansirane, hranljive namirnice sa puno proteina, kalcijuma i vitamina A, C i D. Uz to, perite zube minimum dva puta dnevno po najmanje dva minuta. Koristite paste sa fluorom. Čistite zube koncem. I srećno. Biće sve dobro.

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas