logo1

Električna vs. klasična četkica: Koju koristiti?

Zdravi i lijepi zubi, postali su jedan od sinonima ljepote, a da bismo ih sačuvali, nephodno je njihovo redovno održavanje. Ovdje se prije svega misli na pranje zuba svakoga dana (minimalno ujutro i uveče), kako bi smo skinuli sve one nečistoće koje se tokom dana pojave na njima i spriječili nastanak karijesa.

 

Za pravilno održavanje higijene koristimo zubnu četkcu, kojom je neophodno kružnim pokretima lagano 2-3 minute bez pritiskanja masirati naše zube i desni. U današnje vrijeme, sa napretkom stomatologije, napredovale su i četkice, pa se tako u prodaji svakodnevno mogu naći razne varijante od kojih svaka ima neke posebne karakteristike i prednosti, a nekako najgrublje ih možemo grupisati u dvije kategorije: električne i klasične četkice.

 

Bez obzira o kojoj od ove dvije četkice da se radi, osnovno pravilo je da ima što više vlakana koja ne smiju biti pretvrda.

 

Ali kako bi odabrao najbolju opciju za sebe, u ovom tekstu pokazaću ti prednosti i mane ove dvije četkice, šta ih čini specifičnim, te pomoći ti da izabereš onu koja će tebi odgovarati.

 

Klasična četkica za zube

 

Svi smo navikli na korištenje obične četkice za zube kojom trljanjem mehanički čistimo zube. Ali, iako možda već godinama pereš zube običnom četkicom, da li je koristiš na pravi način?

 

Klasičnom četkicom zube četkaj od desni prema zubu, kružnim pokretima, jer na taj način najbolje skidaš sve nečistoće koje se eventualno nalaze na njemu.

 

Vlakna četkice ne smiju biti pretvrda da ne oštete zubnu caklinu ili zubno meso i jako je važno da zube ne četkaš pregrubo. Klasičnom četkicom zubi se četkaju pod blagim uglomminimalno dvije minute kako bi se uklonile nečistoće. Prednost kod običnih četkica je da tokom čitavog pranja, imaš potpunu kontrolu nad pritiskom četkice na zube i jačinom četkanja.

 

Postoji mnogo vrste klasičnih četkica, različitih stilova, vlakana, oblika glave i boja. Za osjetljive zube postoji mnogo vrsta mekših, “sensitive” četkica, dok se za manje dostupna mjesta u usnoj šupljini preporučuje četkica sa manjom glavom.

 

Vrlo je važno znati da vaši klinci ne bi trebalo da peru svoje zubiće ovim četkicama, već za njih postoje posebne mekše četkice prilagođe njihovim godinama. Nešto poput ovih.

 

Električna četkica za zube

 

Električne četkice same čiste zube, okrećući glavu četkice sa 6.000 do 30.000 okretaja u minuti, dok je na vama da četkicu na pravilan način prislanjate na zube. Nikako nemojte koristiti električnu četkicu kao klasičnu, nego četkicu samo blago prislanjajte na sve površine zuba, pod uglom od 45 stepeni. Uz električnu četkicu treba vam manje vremena za četkanje zuba nego sa klasičnom budući da ona lakše i brže skida naslage.

 

Električna četkica ima manju glavu i sa njom lakše možeš da dođeš do mjesta koja su teško dostupna, ali svakako obrati pažnju da svaki zub pažljivo očetkaš i ništa ne preskočiš. Ona je posebno zabavna za djecu, a ja ih preporučujem i ljudima koji nose fiksne aparate, jer temeljitije čiste od običnih četkica i sprječavaju nastanak bijelih mrlja na zubima nakon skidanja aparatića.

 

Ali postoji jedan problem.

 

Na jačinu i brzinu četkanja električnom četkicom obično ne možeš uticati, pa korištenje ovakve četkice za neke ljude ipak može biti preagresivno. Ako imaš osjetljive zube, probleme sa desnima ili klimave zube, zaboravi električne četkice, jer one nisu za tebe. Čak I ako često putuješ električna četkica možda nije pravi izbor, s obzirom na to da zauzima mnogo prostora (uvijek moraš nositi punjač sa sobom i baterije).

 

Koja četkica je najbolja za tebe?

 

Bez obzira koju četkicu se odlučiš, najbitnije je znati koristiti je na pravi način. Nikada nemoj da pretjeruješ sa četkanjem. Preveliki pritisak ili prečesto četkanje mogu oštetiti caklinu ili korijen zuba ako je zubno meso spušteno te mogu stvoriti osjetljivost na hladna ili topla jela i pića

 

Umjereno u svemu uvijek je bila najbolja parola u životu.

 

Nadam se da sam ti kroz ovaj tekst razriješio neke dileme oko toga koju četkicu izabrati. Ako imaš još pitanja i misliš da nisam odgovorio na sve što te zanima, slobodno mi piši ili zakaži besplatan pregled kako bih ti iz prve ruke preporučio četkicu koja ti najviše odgovara.

P.S. Pisao sam i o nekim lošim navikama za zube. Možda će te zanimati da pročitaš.

 

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas