logo1

6 loših navika koje mogu narušiti zdravlje zuba

Za većinu stvari koje utiču na zdravlje zuba, sami smo krivi. To je činjenica. Moderan način života, neredovna higijena i male sitne stvari koje su nam već postale ustaljena navika, a za koje nismo ni svjesni da utiču na zdravlje, glavni su razlozi zbog kojih obično dolazimo u probleme.

 

Ali, sa ovim stvarima se možemo boriti. Zato u ovom tekstu želim da ti ukažem na sve loše navike sa kojima se obično srećem, a koje mnogo utiču na zdravlje zuba. Navike, za koje možda nisi ni svjestan da predstavljaju problem.

 

Jesi spreman da krenemo?

 

Loša navika 1 – često škripiš i stišćeš zube

 

Bruksizam ili škripanje zuba, pojava je koja može izazvati ozbiljno oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je navika svakodnevna, a uzrokovana je raznim faktorima, među kojima je i stres.

Simptomi bruksizma mogu biti preosjetljivost zuba na dodir, mišićna napetost, a vremenom ako se navika ne zaustavi, može doći i do loma ili napuknuća zuba ili jednog njegovog dijela, što će zahtijevati ugradnju krunice ili zamjenu zuba sa zubnim implantatima.

 

Loša navika 2 – ne koristiš zubni konac

 

Suštinski, korišćenje zubnog konca nije navika sa kojom se može pohvaliti veliki broj ljudi kod nas, ali nisi ni svjestan koliko on može pomoći u održavanju i čuvanju zuba. Ako bi izdvojio svega par minuta svaki dan i zubnim koncem očistio svoje zube,  uštedio bi mnogo novca na popravke i kvarove.

 

Stvar je u tome da zubna četkica jednostavno ne može uvijek da očisti svu hranu koja zapadne između zuba, te dugotrajnim nakupljanjem i taloženjem naslaga, vremenom dolazi do nastanka karijesa i gingivitisa.

 

Počni sa korišćenjem zubnog konca barem jednom sedmično. Tvojim zubima će značiti mnogo.

 

Loša navika 3 – jedeš hranu koja uzrokuje žgaravicu

 

Žgaravica je osjećaj boli i žarenja koji se javlja u prsima, a dodatno se pogoršava dok si u ležećem položaju. Tada dolazi do povećanja želučane kiseline u jednjaku, a te kiseline mogu oštetiti zubnu caklinu što dovodi do pretjeranog trošenja i osjetljivosti tvojih zuba.

 

Pokušaj izbjegavati hranu koja podstiče žgaravicu. Tu najviše spadaju: kafa, masna i pržena hrana, gazirana pića, te stvari koje imaju sirće u sebi.

 

Loša navika 4 – neprestano uživaš u suvom voću i piješ tamne sokove

 

Iako je zdrava namirnica, suvo voće kao što su grožđice, ananas, marelice i šljive mogu oštetiti zube. Kao prvo, puno je šećera, a kao drugo, njegova ljepljiva tekstura, može se zalijepiti između zuba i izazvati karijes. Suvo voće jeste odlična zamjena za slatkiše, ali ne treba pretjerivati.

 

Slična stvar je i kada su u pitanju voćni sokovi. Prirodni sokovi od cijeđenog voća su sjajna stvar, ali ne treba piti litre svaki dan. Konzumacija tamnog voća u sokovima, može dugoročno da dovede do promjene boje tvojih zuba.

 

Loša navika 5 – često koristiš limun

 

Pisali smo već o tome kako limun može izazvati probleme sa zubima. Limun i druga kisela hrana mogu oštetiti zubnu gleđ, jer njihova kiselina uzrokuje eroziju.

 

Korišćenjem slamčice smanjićeš kontakt između kiselina u ovim napicima i gleđi zuba, zbog toga što se otvor slamčice nalazi iza zuba, a napitak ulazi takoreći “direktno u grlo”, a kisela pH pljuvačke se kratko zadržava.

 

I to je to. Došli smo do kraja naše liste. 

 

Kroz ovaj tekst, pokušao sam da te provedem kroz male stvari koje mogu da utiču na tvoje zdravlje, a kojih možda nisi ni svjestan. Ukoliko si se prepoznao u nekoj od stavki i ona je duboko usađena u tebi, nemoj da se brineš. Nije ništa strašno.

 

Ali savjetujem ti da počneš malim koracima. Ideš malim pobjedama. Ako nikada ne koristiš konac, kreni sa čišćenjem jednom sedmično. Ako svakoga dana piješ gazirano, smanji malo. Male pobjede vode put dugoročnog uspjeha ali i zdravlja zuba. A ako imaš bilo kakva pitanja i želiš da se konsultuješ o nekom problemu koji možda imaš, slobodno mi piši i zakaži besplatan pregled.

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas