logo1

11 ultimativnih savjeta za jake zube – Lista

Želiš imati jake zube? Zanima te kako ojačati njihov korijen i imati lijep osmijeh? Ako te zanimaju ove stvari, na pravom si mjestu, jer ću sa tobom u narednih par minuta čitanja podijeliti 11 savjeta koji će provjereno pomoći zdravlju i očuvanju tvojih zuba.

 

Krenimo.

 

11 ultimativnih savjeta za jake zube – Lista

 

1. Uvijek koristi konac za zube jer četkice teško uklanjaju teško dostupne ostatke hrane čije nagomilavanje može na kraju da uzrokuju karijes i upalu desni. Konac ne moraš da koristiš svakoga dana u početku dok ne stekneš naviku, ali počni sa korišćenjem dva puta sedmično, pa vremenom povećavaj. Tvoji zubi će ti biti zahvalni.

 

2. Četkaj pravilno kako bi odstranio sve ostatke hrane, ali pripazi da ne oštetiš caklinu. Zube četkaj lagano i bez jakog pritiskanja od korijena zuba prema zubu, minimalno 2-3 minute. Pisali smo još o ovoj temi ovdje.

 

3. Svakog dana pij puno vode kako bi isprao hranu i bakterije iz usne šupljine i smanjio kiselost koja uzrokuje eroziju cakline. Ali ne samo to. Voda ti je neophodna i za održavanje cijelokupnog stanja organizma, a dnevno se preporučuje minimalno osam časa kako bismo ostali hidrirani.

 

4. Izbjegavaj pušenje po svaku cijenu jer osim što ostavlja žute tragove na zubima, pušenje utiče na smanjenje sline koja štiti desni od parodontoze. Pušenje već davno nije u modi, a osim toga, prestankom kupovanja cigara, popravićeš i svoj kućni budžet.

 

5. Pripazi na prehranu. Izbjegavaj karamele i gumene bombone, jer slatka i ljepljiva hrana najviše potpomažu razvoju karijesa. Umjesto toga jedi mliječne proizvode jer su prepuni kalcija koji jača zubnu caklinu. Luk, sa druge strane, sadrži sumporne sastojke koji pomažu u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini. Dah ti možda neće biti idealan, ali sve za zdravlje, zar ne? 😊 Konzumiraj što više svježeg voća i povrća, a ako baš ne možeš da odoliš slatkom, uzmiš datulje ili sušeno voće, koje je odlična alternativa. A ako želiš da saznaš više o tome kako se zdravo hraniti, onda je ovaj tekst idealan za tebe.

 

6. Izbjegavaj kiselu hranu kako bi tvoj zubna caklina ostala neoštećena a zubi jaki. Čak i ako piješ limunadu, koristi slamku kako kiselina iz limuna ne bi direktno dodirivala tvoje zube.

 

7. Koristi odgovarajuće dentalne proizvode za svoje zube. Svakoj osobi treba drugačija pasta za zube, ali i četkica. Pisao sam već o tome kako odabrati pravu četkicu za sebe.

 

8. Ne žvaći nokte, gumice i ostale stvari koje se ne jedu. To su često nesvjesne radnje koje štete površini zuba.

 

9. Nemoj prati zube odmah nakon jela. Zube je najbolje prati nekih 30 minuta nakon obroka jer ukoliko to uradimo ranije, možemo ukloniti određene slojeve naše zubne cakline.

 

10. Redovno mijenjaj četkicu i čuvaj je na čistom mjestu. Četkicu mijenjaj svaka tri mjeseca, čak i ukoliko vlakna nisu skroz potrošena. Vodi računa da je nakon svakog pranja ostaviš na čistom mjestu, najbolje u ormarić u kupatilu. Neka stoji u uspravnom položaju kako bi se osušila.

 

11. Posjeti zubara barem dvaput godišnje. Bolje spriječiti nego liječiti. Uvijek je bilo Redovne kontrole ubjedljivo su najbolji način da sačuvaš zdravlje svojih zuba. Bez premca. Na svakih šest mjeseci, zakaži se kod svog zubara i pregledaj svoje stanje. Da li se ima šta popraviti. Možda skinuti kamenac. Sve je lakše kad se otkrije na vrijeme.

Podijelite:
Ostali članci
Call Now ButtonPozovite nas